Eigenwijsheid kost geld (Update)

Door Paul - K op zondag 6 november 2011 21:48 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 6.196

Twee maanden geleden, toen had ik het eigenlijk al kunnen weten maar je laat het maar. Af en toe neem je genoegen dat je laptop niet altijd even snel reageert, je zoekt er eigenlijk niks achter, de laatste keer dat Windows opnieuw geÔnstalleerd was, was het lente. Totdat, een maand geleden, alles nog trager was dan een slak met reuma. Toch maar half/half eens een backup maken en herÔnstalleren, nu was ik halverwege die backup maar had ik geen zin om alles er weer opnieuw op te zetten. Gewoon doorgaan dus, na het opstarten was het wat traag maar na vervolgens SearchIndexer.exe te executeren, en vervolgens firefox eenmalig te laten crashen om hem vervolgens opnieuw op te laten starten en weer door te kunnen.

Zoals veel mensen heb ik ook wel wat foto’s op mijn PC staan, een paar van deze waren echter dramatisch wazig dus die probeer je dan maar te verwijderen. Gaat niet! Waarom niet? I/O Error, er is een probleem opgetreden bij het verkrijgen van toegang tot dit bestand. Hmm, zou er toch iets zijn met de harde schijf? Nouja, prima dan… komt nog wel, prijzen van de harde schijven zijn nu wel flink aan het stijgen en er is al een stuk minder leverbaar. Ik koop wel een nieuwe als de prijzen weer zakken.

Welnu, het is vrijdag vier november en ik ga slapen, laptop op afsluiten gedrukt en weggezet. Na vijf minuten hoor ik dat ding nog steeds. Na de klep te hebben geopend zie ik nog steeds het afsluit schermpje, dus maar even de hardware knop gebruikt en dat ding uitgezet.

Vijf november, na het wakker worden gelijk de laptop even pakken, even een korte flits van het bios scherm en daarna blijft dat zwarte scherm je aanstaren. Dat is vreemd, nog een keer proberen, weer het zelfde. Na vijf keer agressief proberen krijg ik toch eenmalig in een flits het windows 7 startup logo. Maar daar houdt het ook op, het kan haast niet anders als dat de harde schijf kapot is. Nog even Linux live booten en jahoor, dat werkt natuurlijk weer prima.

Ik zit ondertussen bijna dag en nacht met mijn laptop dus opsturen is geen optie, en dat kan in de huidige situatie ook wel even duren (ook bij Toshiba geen harde schijven meer op voorraad, dus dan was ik hem lang kwijt geweest). Even bij de lokale computerboer kijken of daar nog iets is, bijna alles uitverkocht en de prijzen zijn ook fors. SSD’s zijn er nog wel, zal ik dan toch maar voor een SSD kiezen? Na bij iedereen even nagevraagd te hebben wat zei zouden doen heb ik toch maar gekozen voor een SSD. 128GB zou genoeg moeten zijn. De Plextor SSD was toevallig in de “aanbieding”, 200 euro.

Ik heb toch weinig keus, dus ik ben maar voor de Plextor PX-128M2P gegaan (die was getest door Tweakers). Windows installeren is nog nooit zo snel gegaan. Alle tussenstapjes gingen net even wat sneller. Na een schone installatie was de tijd tussen het drukken van de aanknop en het ingelogd zijn op msn ongeveer zestien seconde.

Het was dus min of meer een verplichte aankoop, maar heb toch geen spijt dat ik niet gewacht heb op een normale harde schijf die besteld moest worden. De snelheidsboost die ik heb sinds de SSD erin zit is toch wel flink procentueel te noemen, Word, Outlook, Firefox, het start allemaal net even wat sneller op. Wat me ook is opgevallen is dat de batterij van m'n laptop het net even wat langer uithoudt, en ook het geluidsniveau is drastisch verlaagd. Eigenlijk vraag ik me af en toe af of hij nu aan of uit staat.

De bestanden van mijn oude harde schijf probeer ik momenteel nog steeds af te halen, Windows draait op mijn PC momenteel overuren op chkdsk /R maar dat gaat nog niet echt snel, bijna elk bestandnummertje noemt hij corrupt. Ik zou willen dat ik eerder een backup had gemaakt en een nieuwe schijf had aangekocht, dan had ik nu niet overal en nergens nieuwe bestanden vandaan hoeven te halen. Iets wat ik dus geleerd heb voor de volgende keer, niet alles moet je uitstellen tot het laatste moment.

Dit is tevens mijn eerste blog, of ik in de toekomst nog vaker ga bloggen dat weet ik niet, maar ik ben wel erg benieuwd wat jullie vinden van deze eerste blog.

Update:
Een scan gemaakt met HD Tune, hij gaf al aan dat de temperatuur 255 graden was, volgens mij kan ik deze disk wel afschrijven :)
http://i40.tinypic.com/15dnnlw.png

Volgende: De media op stoom 03-'12 De media op stoom

Reacties


Door Tweakers user philosophian, zondag 6 november 2011 21:54

Voor zo'n simpel onderwerp leest het verbazend prettig en snel :D.
Leuke eerste post! Hopen dat nu niemand durft te komen met *dan had je een mac moeten kopen :+ *

(Oh en succes met het overzetten van je bestanden :P)

Door Tweakers user RobTweaks, zondag 6 november 2011 21:54

Leuk verhaaltje over iets dat iedereen weleens heeft meegemaakt/gaat meemaken. Volgende keer wat meer ruimte tussen je alinea's misschien? Dat leest toch wel een stuk prettiger.

Door Tweakers user Paul - K, zondag 6 november 2011 21:56

philosophian schreef op zondag 06 november 2011 @ 21:54:
Voor zo'n simpel onderwerp leest het verbazend prettig en snel :D.
Leuke eerste post! Hopen dat nu niemand durft te komen met *dan had je een mac moeten kopen :+ *

(Oh en succes met het overzetten van je bestanden :P)
Dat doet me denken aan het volgende wat ik eens tegen kwam:

If your date has gone wrong, will you become gay or give it another try?

Bestanden heb ik al opgegeven, hij blijft nog draaien maar ik verwacht er eigenlijk niks meer van terug :/

@robtaal
Had je de reactie al geplaatst voor of nadat ik de alinea's al had veranderd (witregels), er was iets misgegaan met het kopiŽren vanuit word :)

[Reactie gewijzigd op zondag 6 november 2011 21:57]


Door Tweakers user Roytoch, zondag 6 november 2011 21:56

1 keer in de zoveel tijd een herinnering krijgen, door bijvoorbeeld een blog als deze, hoe belangrijk backups zijn is altijd een goed ding ;) want laten we wel zijn, de meesten van ons (ik ook) doen dat veel en veel te weinig... Wel goed dat je er een SSD aan 'over hebt gehouden' trouwens :) is toch een leuke snelheidsboost, ook al is het dan gedwongen en vrij duur per gig.

Door Tweakers user Roytoch, zondag 6 november 2011 21:57

philosophian schreef op zondag 06 november 2011 @ 21:54:
Hopen dat nu niemand durft te komen met *dan had je een mac moeten kopen :+
Meh, de harde schijf van mijn macbook ging ook de craptyfus in na een half jaar... toen ook maar een SSD gekocht. Maakt geen moer uit welk merk je laptop is, de schijven zijn toch allemaal van seagate en samsung enzo :P

Door Tweakers user Alexxxxxxxxxx, zondag 6 november 2011 21:57

*dan had je een mac moeten kopen :+ *
Macs hebben dit soort problemen ook :P

Door Tweakers user RobTweaks, zondag 6 november 2011 22:03

Aah ja, nu is het verhaaltje compleet!

Door Tweakers user Paul - K, zondag 6 november 2011 22:16

Eigenlijk iets dat me nu pas opvalt, de accu gaat ook langer mee. Ik zit nu al 2 uur en 30 min een beetje te niksen op het internet en heb nog steeds 30% van m'n lading over. Hij is ook zeker een stuk stiller geworden dan hiervoor.

Door Tweakers user SKiLLa, maandag 7 november 2011 00:44

Chkdsk /r is destructief; voor dergelijke zaken is er eigenlijk maar (consumenten) 1 app die echt werkt: SpinRite 6.0.

Door sypie, maandag 7 november 2011 08:49

Vroeger hielp bij een defecte harddisc, bij bepaalde klachten, nog wel eens om de schijf in een afgesloten boterhamzakje in de vriezer te doen voor 24+ uur. Daarna goed laten opdrogen en weer proberen.

Data Rescue II deed het daarna vaak ook nog prima.

Door Tweakers user foetus_, maandag 7 november 2011 09:17

Vroeger hielp bij een defecte harddisc, bij bepaalde klachten, nog wel eens om de schijf in een afgesloten boterhamzakje in de vriezer te doen voor 24+ uur. Daarna goed laten opdrogen en weer proberen.
Leuk als je je schijven express naar de vaantjes wil helpen tegenwoordig. "Vroeger" maar eigelijk is dat nooit een goede zaak geweest.

Als je je data serieus nog terug wilt zou ik eerst beginnen met een exacte kloon naar een werkende schijf. En daar dan recovery op uitvoeren :). Neus even de bijhorende topics door.

Door Tweakers user Lothlorien67, maandag 7 november 2011 11:32

Waarom zou dat trucje niet meer kunnen helpen tegenwoordig? beetje net zoals je GPU in de oven gooien in de hoop dat de soldering smelt/ weer afkoelt en de transistor net het juiste contactje maakt.

Doet me een beetje denken aan het advies van mijn schoonvader tegen mijn vriendin tegen een hoge carter druk (in de auto). "je kunt er natuurlijk altijd flink mee doortrekken door de ardennen, de zuigerveren kunnen dan "schoonslijten" maar de kans op een ťťnmalige boem is groter"

Niet geschoten is natuurlijk altijd mis.

Trouwens: ik ben een tijdje geleden ook over gegaan op een SSD in mijn laptop (vertex2 60 gB) echt de beste upgrade die ik ooit heb gedaan. Vooral de verbaasde blikken van anderen zijn briljant als ik op de uni aankom en mijn computer in een halve minuut opstart. :)

[Reactie gewijzigd op maandag 7 november 2011 11:38]


Door Tweakers user Raoul.TLS, maandag 7 november 2011 11:36

Ik snap wat je mee maakt.
Afgelopen vrijdag is 1 disk uit me Raid 5 nas in error gegaan.
Heb nog 4 die ok zijn maar goed.
Begon het al warm te krijgen.
Van stel nog een gaat eronderuit dan ben ik wel alles kwijt.
Met wat toeters en bellen de disk weer aan de praat gekregen.
rebuilden aangezet Zondag was alles weer goed.
Maar smart geeft aan dat de disk niet helemaal lekker is.
RMA aangevraagd bij WD maar toen niet meer op de post gedaan.
Maar nu ik dit lees ga ik het wel doen.

Gaat wel om 6 TB wat in een keer dan weg kan zijn.

Door Tweakers user Paul - K, maandag 7 november 2011 11:40

Raoul.TLS schreef op maandag 07 november 2011 @ 11:36:
Ik snap wat je mee maakt.
Afgelopen vrijdag is 1 disk uit me Raid 5 nas in error gegaan.
Heb nog 4 die ok zijn maar goed.
Begon het al warm te krijgen.
Van stel nog een gaat eronderuit dan ben ik wel alles kwijt.
Met wat toeters en bellen de disk weer aan de praat gekregen.
rebuilden aangezet Zondag was alles weer goed.
Maar smart geeft aan dat de disk niet helemaal lekker is.
RMA aangevraagd bij WD maar toen niet meer op de post gedaan.
Maar nu ik dit lees ga ik het wel doen.

Gaat wel om 6 TB wat in een keer dan weg kan zijn.
Je moet je wel bedenken dat je hem dan misschien de komende paar maanden nog niet terug heb omdat WD ook geen voorraad schijven om te repareren meer heeft. Ik zou een backup maken van de belangrijkste bestanden, contact opnemen met WD en vragen hoelang ze verwachten dat het zou kunnen duren.

Door Tweakers user Raoul.TLS, maandag 7 november 2011 14:40

Beter gezegd koop een ander 2 TB disk (goed dan maar 100 euro uitgeven)
Maar wil het risico niet lopen van alles weg.
Kijk Downloads en zo niet erg maar vakantie foto's en zo (kan daar wel een backup van maken op een 500Gb HDD) dat zou wel zuur zijn.

Door Tweakers user xp7amrkr, maandag 7 november 2011 15:30

sypie schreef op maandag 07 november 2011 @ 08:49:
Vroeger hielp bij een defecte harddisc, bij bepaalde klachten, nog wel eens om de schijf in een afgesloten boterhamzakje in de vriezer te doen voor 24+ uur. Daarna goed laten opdrogen en weer proberen.
Wat zou hier in hemelsnaam het nut van zijn? Wat voor effect heeft dit op de platters? Worden ze opeens supergeleidend en weer magnetisch? :9

Door Tweakers user Peetz0r, dinsdag 8 november 2011 00:26

Lothlorien67 schreef op maandag 07 november 2011 @ 11:32:
[...]
Trouwens: ik ben een tijdje geleden ook over gegaan op een SSD in mijn laptop (vertex2 60 gB) echt de beste upgrade die ik ooit heb gedaan. Vooral de verbaasde blikken van anderen zijn briljant als ik op de uni aankom en mijn computer in een halve minuut opstart. :)
Mijn laptop start ook op in een halve minuut. Vanaf een gewone goekope hdd.
Oja, en hij komt sowieso binnen 2s uit standby ;)

Ik denk dat ssd's een beetje duur zijn (zeker per gb) om nu als main disk te gebruiken. Dat gewone hdd's nu duur zijn is voor mij geen excuus. Zolang er niks spontaan stuk gaat wacht ik gewoon een (half) jaartje met upgrades. verder staat alle boeiende data toch al op drie verschillende machines en/of in de cloud bij Big Brother Google :p En mijn server draait in raid1 (maar dat is vooral voor de vorm).

Door Tweakers user opblaashaas, dinsdag 8 november 2011 09:52

xp7amrkr schreef op maandag 07 november 2011 @ 15:30:
[...]

Wat zou hier in hemelsnaam het nut van zijn? Wat voor effect heeft dit op de platters? Worden ze opeens supergeleidend en weer magnetisch? :9
Mnope, het metaal krimpt zodat HOPELIJK de lees/schrijfkoppen niet meer met je platters schuifelen.

Door Tweakers user Convirion, dinsdag 8 november 2011 10:23

Leest erg lekker weg. Snap precies wat je bedoeld. Chapo. :)


Door Tweakers user Speedfightserv, donderdag 10 november 2011 11:43

tip voor een programma: getdataback (ntfs/fat)

gebruik ik ook regelmatig bij dit soort 'overleden' schijven.
windows bakt er niks meer van met de schijf maar getdataback werkt echt perfect in de meeste gevallen

Door Tweakers user AyeAyeCaptain!, donderdag 10 november 2011 22:32

Nadat ik in 2002 en 2005 een datacrash heb gehad (veel fotos kwijt geraakt) heb ik sinds 2009 alles op 2 schijven staan. Mijn gemaakte filmpjes stonden op 1 schijf en nadat die was gecrashed heb ik ongeveer 95% terug kunnen krijgen met Norton commander achtige software (heeft me wel 48uur gekost om 300gb terug te winnen.
Na die periode heb ik alles op op 3x1,5TB gezet en ben tot op de dag van vandaag ZEER CONSEQUENT mijn backups aan het bijhouden op jaar indeling.

Jammer genoeg zie je dan ook dat je een pijnlijk groot gat in je georganiseerde "herinneringen" archief zit op de tijden van de datachrashes. Had ik toen geweten wat ik nu wist had ik
1) Consequent mijn backups gespiegeld op meerdere externe harde schijven.
2) Bij een crash alsnog een bepaald percentage data terug kunnen krijgen.


Maar tja, meeste mensen leren het via de pijnlijke manier. :')

Door Tweakers user 3DDude, zondag 20 november 2011 21:51

Paul - K schreef op maandag 07 november 2011 @ 11:40:
[...]


Je moet je wel bedenken dat je hem dan misschien de komende paar maanden nog niet terug heb omdat WD ook geen voorraad schijven om te repareren meer heeft. Ik zou een backup maken van de belangrijkste bestanden, contact opnemen met WD en vragen hoelang ze verwachten dat het zou kunnen duren.
Nee ik zou RMA aanvragen en credit card van je pa ofzo regelen dan stuurt WD je een nieuwe schijf, en dan kan je de oude terug sturen op de post met de verpakking die je dan net binnen krijgt.
Stuur je niet terug -> dan wordt je CC gecharged ;)

*heeft dit ook eens gedaan met een 2TB black*
Ging wel vlot. nadeel is dat je een Credit card moet hebben dus.

Het beste is een NAS met flinke hoeveelheid storage en dan een externe hdd eraan van 2TB.. voor de stuff die je belangrijk vind (dat lijkt mij tenminste tenzij je flink wat geld wilt uitgeven .. de beste oplossing. )

Reageren is niet meer mogelijk